Trots att döden är så naturlig är den ett känsligt ämne för de flesta. Framförallt kan det vara svårt att acceptera att en individ man delat så mycket med inte längre kommer finnas kvar. Finns det dessutom barn involverade kommer ämnet att vara ännu känsligare. Ett sätt att tala med sina barn om döden är genom böcker. Dels finns det böcker specifikt inriktade på ämnet, böcker som förklarar vad döden är och ger handfasta tips om hur man pratar med barn om den. Men det finns även äventyrsböcker som målar upp döden som ett nytt och spännande äventyr.
För barn och vuxna
Den kanske mest kända, och älskade, barnboken om döden är den alltid aktuella Bröderna Lejonhjärta. Orden “vi ses i Nangijala” har gjort ett avtryck i de flesta barns hjärtan och är ord vi bär med oss ända upp till vuxen ålder. Nangijala må vara en påhittad plats, men det är också en plats som är användbar under samtalet om döden med framförallt barn. Att läsa Bröderna Lejonhjärta tillsammans kan vara ett sätt att visa barnen att döden inte är något att vara rädd för, att den är ett avslut på den värld vi lever i nu men en början på något annat, på något nytt och spännande. Kanske får vi träffa våra nära och kära igen, vem vet egentligen?
En naturlig del
Det finns även andra böcker, förutom Bröderna Lejonhjärta, som är användbara i samtalet om döden. “Vad händer när någon dör?” av Michaelene Mundy och “Hur länge ska hon vara död?” av Elisabeth Cleve är två böcker värda att läsa för sina barn. De öppnar upp för spännande diskussioner och kommer ge barnen en chans att ställa sina frågor på ett avslappnat vis. Vad vi måste komma ihåg är att döden är en naturlig del utav livet. Den är ett avslut på en, förhoppningsvis, lång och lycklig period vi delat med nära och kära. Det viktigaste är att vi njuter av livet så länge som möjligt. Umgås med vänner, avnjuter långa middagar, spenderar för mycket pengar på pholc, besöker nöjesparker och konserter, och kryper upp i soffan och myser med barnen.